Financiën

Alle info over betalingen vind je terug op deze pagina: Hoeveel moet ik betalen? Op welk rekeningnummer? Enzovoort.

Onderaan vind je tevens informatie over Scouting op Maat, een initiatief van Scouts en Gidsen Vlaanderen voor iedereen bij wie de kostprijs een drempel vormt om deel te kunnen nemen aan het spel van scouting.


Lidgeld 

Lid zijn van onze groep is helaas niet gratis. Wij vragen €50 lidgeld. Een groot deel (€34 ) storten wij door aan Scouts en Gidsen Vlaanderen om de verzekering in orde te brengen. De overige centjes (€16,40) gebruiken wij om vieruurtjes, spelmateriaal of andere extraatjes mee te betalen.

Ben je een nieuw lid en start je na maart van het scoutsjaar met Akabe, dan betaal je €25.

 • Gelieve dus zo snel mogelijk €50 (€25) te storten op onze Akabe-rekening.
 • Rekeningnummer: BE60 7512 0317 9270
 • Mededeling: Lidgeld 22-23 + Voornaam en Naam lid 

Weekend

Ga jij mee op weekend met ons?  Super! De kostprijs van het weekend bedraagt €25,00. Hierin is alles inbegrepen: weekendgebouw, eten, drinken, vieruurtjes, verzekeringen en natuurlijk veel plezier! Graag ontvangen we deze centjes nog voor het weekend, maar uiterlijk op 1 maart.

 • Gelieve dus €25 te storten op onze Akabe-rekening.
 • Rekeningnummer: BE60 7512 0317 9270
 • Mededeling: Weekend 22-23 + Voornaam en Naam lid 

Kamp

Voor het kamp vragen wij €80. Hierin is alles inbegrepen: kampplaats, eten, drinken, vieruurtjes, daguitstap, materiaal, verzekeringen, vervoer en vooral veel plezier! Graag ontvangen we deze centjes nog voor het kamp, maar uiterlijk op 31 juli.

 • Gelieve dus €95 te storten op onze Akabe-rekening.
 • Rekeningnummer: BE60 7512 0317 9270
 • Mededeling: Kamp 22-23 + Voornaam en Naam lid 

Daguitstap

​De prijs van de daguitstap varieert jaarlijks en is afhankelijk van waar we naar toe gaan. In de prijs zit zowel inkom als vervoer inbegrepen. De exacte prijs is op dit moment nog onbekend. 

 • Gelieve dus €... te storten op onze Akabe-rekening.
 • Rekeningnummer: BE60 7512 0317 9270
 • Mededeling: Daguitstap 22-23 + Voornaam en Naam lid

Kan het voor minder?

Scouting op Maat

Scouting op maat, voor velen onder jullie zal het een ongekend begrip zijn. Vandaar dit woordje uitleg…

Via Scouting op Maat ondersteunt Scouts en Gidsen Vlaanderen iedereen voor wie de kostprijs een drempel vormt om deel te kunnen nemen aan het spel van scouting.

Om lid te zijn van Scouts en Gidsen Vlaanderen betalen wij als groep € 34 lidgeld per lid. Dit bedrag zorgt ervoor dat je
verzekerd bent, dat onze groep administratief en juridisch ondersteund wordt… en zo kunnen we nog wel enkele zaken vermelden.

Door Scouting op Maat kan je beroep doen op het verminderd lidgeld. Wie het financieel moeilijk heeft kan zo de helft van het lidgeld besparen.

Hoe? Door er gewoon iemand van de groepsleiding over aan te spreken. Geen sociaal of financieel onderzoek, we zijn de belastingen niet, enkel een vlotte babbel waaruit wij kunnen afleiden dat een toewijzing van het verminderde lidgeld nuttig besteed is. Zij beslissen dan zonder tussenkomst van derden over het al dan niet toekennen van het verminderde lidgeld.

Naast het lidgeld komen er natuurlijk nog kosten kijken bij een scoutsjaar (kamp, weekend, daguitstap). Ook hier kan Scouting op Maat voor een deel tussenkomen. Binnen scouting werd namelijk een solidariteitsfonds opgericht, ook wel “Fonds op Maat” genoemd. Dit fonds moet er voor zorgen dat scouting toegankelijk is en blijft voor alle jongeren, ook voor diegene met een mindere financiële draagkracht. Scouts en Gidsen Vlaanderen komt dan voor maximum een derde van de totale prijs tussen, de groepskas komt voor nog een derde tussen en jij betaalt slechts het laatste derde van de totale prijs.

Hoe? Weeral door er gewoon iemand van de groepsleiding over aan te spreken. Zij kunnen dan een aanvraagformulier invullen en mailen naar Scouts en Gidsen Vlaanderen.

Samengevat: Samen vinden we steeds een oplossing.

Mutualitiet

Verder kan je bij de groepsleiding ook terecht voor betalingsbewijzen (inschrijvingsgeld, kamp en weekend) en voor deelname bewijzen (kamp en weekend).

Bijna alle ziekenfondsen betalen op één of andere manier kampn en weekend terug. Sommige betalen ook een deel lidgeld of daguitstapgeld terug. De bedragen kunnen wel verschillen van fonds tot fonds. Hiervoor kan je meestal op de website van de mutualiteit terecht voor meer info. Meestal vind je daar ook een formulier om te printen zodat dit kan ingevuld worden door de groepsleiding.

Belastingen

Kamp, weekend en de daguitstap zijn allemaal fiscaal aftrekbaar voor kinderen tot 12 jaar en voor “kinderen met een zware handicap tot 18 jaar. Het enige wat je hier voor nodig hebt is een fiscaal attest. Vraag er gerust naar bij iemand van de leiding. Zij geven jouw vraag door aan de groepsleiding en zij zullen jou dit attest bezorgen.

Gemeente

Laatste weetje, sommige gemeenten hebben ook initiatieven waarmee je recht hebt op een korting bij deelname aan activiteiten van jeugdverenigingen. In Heist-op-den-Berg heb je bijvoorbeeld de vrijetijdskaart. 

De vrijetijdskaart is een kortingkaart voor mensen met een beperkt inkomen en voor mensen met een beperking die voldoen aan bepaalde voorwaarden. Deze kaart geeft recht op een korting van 80% op vrijetijdsactiviteiten, lid- en inkomgelden van gemeentelijke diensten en van Heistste verenigingen die erkend zijn door de gemeentelijke jeugdraad, sportraad en cultuurraad. De vrijetijdskaart wordt uitgereikt door het OCMW van Heist-op-den-Berg, maar ook de jeugddienst kan meer info geven. Voor de activiteiten (bv. weekend en kamp) van Akabe krijg je dus ook korting via deze kaart. Helaas hebben enkel inwoners van Heist-op-den-Berg recht op deze kaart. Heb je een betalings- of deelnamebewijs van kamp nodig? Vraag het gerust aan iemand van de leiding. Zij geven jouw vraag door aan de groepsleiding. Die stelt de bewijzen op en dan kunnen jullie er nadien gebruik van maken!

Scouteske groetjes,      

De groepsleiding